Založ si blog

Otroci dnešnej doby

Hoci si to väčšina z nás neuvedomuje, ľudia sú otrokmi dnešnej doby. Technológie, ktoré boli vymýšľané na to, aby nám uľahčovali život, určite svoju úlohu splnili. Keby sme sa pozreli pár rokov do minulosti, väčšina vecí, pri ktorých môžeme používať vymoženosti dneška, boli neskutočne náročné. Dá sa určite povedať, že dnešní ľudia sú zhýčkaní ich dobou. Všetky tieto veci nám každodenne pomáhajú. Avšak zároveň nás k sebe spútali ohromnou neviditeľnou silou. V minulosti bolo zrušené otroctvo ľudí, pretože to nebolo humánne. Avšak to, čo robia teraz firmy na prilákanie väčšieho množstva používateľov, by sa dalo označiť za novodobý druh otroctva. Je to však plne legálne a nikto s tým nič neurobí. Aplikácie, ktoré vyvíjajú rôzne spoločnosti pretvárajú naše myšlienky. Našu schopnosť vedieť žiť bez novodobých technológii. Stávame sa bez nich neschopní. Dokonca by sa dalo povedať, že niektoré aplikácie nás nevedomky nútia sa k nim vrátiť. Či už vo forme nejakých zvláštnych odmien, alebo zaručenia akéhosi darčeka. Väčšina ľudí mobil z ruky nedá ani keď idú spať. Neustále nás ovplyvňujú informácie, ktoré na internete vidíme. Prepadli sme im tak veľmi, že niekedy nevieme rozoznať, čo je pravda a čo lož.

K tomuto fenoménu prispievajú aj média. Tie nami manipulujú a snažia sa nás prilákať pútavými titulkami, len aby sme klikli na ich stránku. Podľa J. Ružičku manipulovať znamená: „využívať nevedomosť, neistotu, dobromyseľnosť, naivitu, strach, slušnosť a ďalšie city a vlastnosti ľudí k uskutočňovaniu vlastných, spravidla skrytých záujmov a cieľov. Tie môžu byť nevinné a malicherné, rovnako však môže ísť aj o úplné podmanenie si človeka a celých národov.“ Hoci si to veľakrát ani neuvedomujeme, média nami manipulujú každý deň. Podsúvajú nám informácie, myšlienky, ktoré chcú oni, aby sme im verili. Často sa stáva, že človek takým informáciám uverí. Vidí na internete zaujímavý článok, ale už ďalej nepátra, či je to pravda. Musíme si však uvedomiť, že média využívajú našu zvedavosť. Nikdy sa vám nestalo, že ste listovali po internete, a zrazu na vás vyskočí článok s titulkom, že nejaká slávna osobnosť sa teší na potomka. Takúto správu ste nečakali a prirodzená ľudská zvedavosť vás „donúti“ si prečítať viac. Ako však čítate článok zistíte, že nikto potomka nečaká, len sa niekto vyjadril, že keby náhodou to raz prišlo, bude sa na svoje dieťa tešiť. Takto vás nepriamo zmanipulovali prečítať si ich článok.

Manipulácia je nebezpečná v našich životoch. Je veľmi dôležité vedieť rozoznávať mienkotvorné a bulvárne média. Samozrejme, oboje sú dôležité. Hoci si to málokto z nás prizná, každý sa chce dozvedieť o novinkách slávnych osobností. Či už pre to, aby sme videli, že sú to normálny ľudia ako my, alebo aby nám bolo lepšie, keď sa im stane niečo zlé. Bulvárne média využívajú naše emócie, naopak seriózne periodiká stavajú na faktoch.

Je na nás, aký názor si na vec vytvoríme. Treba si však dávať pozor, ktoré myšlienky preberáme, a ktoré sú pravdivé. To čo sa nám zdá ako správne, je pre niekoho veľmi zlé. Média sa snažia mať čo najväčšiu sledovanosť. Mať čo najviac klikov na internete aby mali z čoho žiť. Treba si vedieť overovať informácie a niektoré z nich vedieť selektovať. Nie všetko čo je na internete, či v akomkoľvek inom médiu, je zaručená pravda. Aj keď sa to tak zdá, treba si nájsť viac dôveryhodných zdrojov a informácie porovnať. Samozrejme, treba zapojiť aj zdravý rozum. Určite nesmieme podľahnúť dobe a so všetkým súhlasiť. Sme žijúce bytosti s vlastnou vôľou a s vlastným vnímaním sveta. Netreba úplne zanevrieť na informácie, ktoré niekto poskytuje. Nesmieme sa úplne uzavrieť pred svetom, pred médiami. Avšak nesmieme byť ako naivné ovce a ísť za všetkým, čo nám niekto povie, ako slepí.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2018x
Priemerná čítanosť článkov: 2018x

Autor blogu

Kategórie

Archív